Klushuizen te koop in de Suze Robertsonstraat

De schoolmeesterwoning van de historische Van Ravesteinschool is uitsluitend voor studenten ouder dan 18 jaar, die niet schrikken van achterstallig onderhoud. Je eigen huis verbouwen; dat is slim. Dit klushuis is verkocht.

Prijzen klushuizen

  Een voormalige schoolmeesterwoning

  De Ravesteinschool werd eind jaren 90 gerestaureerd en is nu een brede buurtschool: Het Startpunt. De school grenst aan de voormalige schoolmeesterswoning, een fraai staaltje neorenaissance uit 1889, waar de hoofdmeester van de kosteloze school woonde. Het pand bestaat uit 3 verdiepingen en is inpandig samengevoegd met de begane grond van het naastgelegen nieuwbouw appartementcomplex. In opdracht van de gemeente Den Haag maakte Stoetzer Renovatie en Architectuur een plan voor 6 ruime zelfstandige woningen met eigen keuken, douche en toilet. De woonoppervlakte varieert van 37 tot 60 vierkante meter met 1 gemeenschappelijke binnenruimte. Vanuit het pand heb je uitzicht over het Jacob van Campenplein, met bomen, gras en een speelplek. De tuin aan de achterkant grenst aan het schoolplein, een sportveld en kinderdagverblijf.

  De Suze Robertsonstraat bevindt zich in Schilderswijk-Oost, een gezellige, levendige buurt met veel verschillende culturen, exotische eetgelegenheden en winkels met producten uit alle windstreken. Ook is er een biologische supermarkt op de Vaillantlaan. Je woont vlakbij de Haagse Hogeschool, ROC Mondriaan, station Hollands Spoor en de binnenstad. Bus en tram stoppen om de hoek. In de Suze Robertsonstraat ligt de hele wereld aan je voeten.

  Interesse om het pand van binnen vrijblijvend te bezichtigen? Neem contact op met de Kavelwinkel  (070) 752 84 24 of e-mail kavelwinkel@denhaag.nl.

  Impressie nieuwe situatie Suze Robertsonstraat

  Samen verbouwen

  Studeer je en heb je zin in een flinke verbouwing? Dan is het kluscomplex in de Suze Robertsonstraat misschien iets voor jou. Je staat er niet alleen voor. Samen met minimaal 6 andere studenten vorm je een collectief: een vereniging, een stichting of een coöperatie. Na de verkoop van het pand is het collectief verantwoordelijk voor de verbouwing. Verkoopprijs: € 150.000 voor het hele kluscomplex, inclusief erfpacht eeuwigdurend afgekocht.

  Interesse? Op zoek naar andere deelnemers? Meld je vrijblijvend aan via kavelwinkel@denhaag.nl.

  Een beetje mazzel moet je hebben

  In maart 2014 is het kluscomplex in de Suze Robertsonstraat in de verkoop gegaan. Met een beetje mazzel woon jij straks in je eigen studentenhuis. De gemeente stelt wel harde eisen aan de kopers én de verbouwing.

  Kluspaspoort

  Het gebouw wordt in de huidige staat opgeleverd. De gemeente zorgt voor de bestemmingswijziging; het collectief moet zelf de overige vergunningen aanvragen. In het kluspaspoort staan de minimale eisen waaraan de renovatie moet voldoen. Het collectief krijgt zo veel mogelijk vrijheid.

  Voorwaarden

  De gemeente verkoopt het kluscomplex aan 1 collectief, waarvan minimaal 6 leden student zijn en ouder zijn dan 18 jaar.

  Stap 1: optie

  Om in te schrijven moet een groep minimaal 6 deelnemers hebben. Deze 6 moeten kopieën van hun identiteitspapieren en inschrijvingsbewijs van een MBO, HBO of wetenschappelijk onderwijs afgeven. Je mag slechts in 1 groep meedingen. In maart 2014 is het kluscomplex in de verkoop gegaan volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Is jouw groep de eerste, dan kun je als groep een optie nemen. De optie kost € 300. Met de optie op zak heeft jouw groep 12 weken de tijd om te besluiten of er tot reservering wordt overgegaan. De gemeente overlegt alle relevante informatie omtrent het pand: kluspaspoort, locatieomschrijving, bodemkwaliteitsverklaring, asbestrapport, onderhoudsrapport, constructief-onderzoek, concept-reserveringsovereenkomst, tekeningen van de bestaande toestand en een omschrijving voor mogelijke indeling naar woonunits.

  Stap 2: reservering

  Alleen een geformaliseerd collectief kan een reserveringsovereenkomst afsluiten: een vereniging, een stichting of een coöperatie. Bij het afsluiten van de reserveringsovereenkomst is een zekerheidsstelling verplicht van 10% van de totale uitgifteprijs. Hierna heeft het collectief maximaal 12 maanden tijd voor het verkrijgen van de verplichte omgevingsvergunning en kan het pand worden gekocht. Sneller kan ook, afhankelijk van de inzet van het collectief. Voor vragen kun je terecht bij de koperscoach van de gemeente. Daarnaast stelt de gemeente voor maximaal 60 uur een technisch bureau beschikbaar voor bouwkundig advies of procesbegeleiding. Wordt afgezien van aankoop, dan is er geen recht op teruggave van de aanbetaling.

  Stap 3: koop

  Met de betaling van de aankoopsom wordt de waarborgsom verrekend en kan de verbouwing beginnen. In het klusrapport staan de eisen waaraan moet worden voldaan. Ook de termijn voor de verbouwing staat vast: maximaal 12 maanden. Er geldt een zelfbewoningsplicht: voor minimaal 6 wooneenheden geldt dat de studenten er minimaal 1 jaar moeten wonen ingaande vanaf de oplevering van het gehele wooncomplex en geldend voor minimaal 6 studerende leden binnen het collectief.

  Hypotheek

  Banken zijn terughoudend in het verstrekken van hypotheken aan studenten. Maar een goede bijbaan biedt mogelijkheden. Ook zijn er fiscale voordelen voor ouders die kinderen geld schenken voor de aankoop van een wooneenheid. Andere manieren voor ouders om de aankoop de financieren zijn ook mogelijk. Er zijn dus veel constructies denkbaar, de keuze is aan de koper.

  Subsidies

  Duurzame verbouwingen komen in aanmerking voor subsidies van de gemeente Den Haag. Dak-, glas en vloerisolatie bijvoorbeeld. Kijk voor meer informatie bij duurzaamheid.

  Erfpacht

  Start verkoop

  De verkoop is op 8 maart 2014 van start gegaan. Volg alle ontwikkelingen op de website van ik bouw in Den Haag.