Ik bouw betaalbaar in Den Haag

Starters opgelet: een eigen huis voor nog geen 600 euro per maand

Starter op de koopwoningmarkt? Heeft u een inkomen tussen de € 30.000 en € 38.500 per jaar? Dan is het zelf bouwen van een eigen huis ook in Den Haag haalbaar voor nog geen € 600 per maand. Dit kan met de 'Ik bouw betaalbaar starterslening' (IbbDH). De inschrijving is op 9 juni 2017 gesloten.

Ik bouw betaalbaar in Den Haag

In deze regeling neemt de koper een hypotheek met een Nationale Hypotheekgarantie die past bij zijn inkomen. De rest wordt aangevuld met een lening tot maximaal € 30.000. De lening is de eerste 3 jaar rente- en aflossingsvrij. De koper begint na 3 jaar rente en aflossing te betalen op basis van inkomensgroei. Zo kunnen met deze regeling ook de mensen met een inkomen vanaf € 30.000 aan de slag met de zelfbouw van hun eigen droomhuis.

Brochure en Stappenplan

Hieronder kunt u de brochure en het stappenplan voor bouwkavels downloaden met meer informatie over deze regeling.

Starters op de woningmarkt

De regeling richt zich op starters op de koopwoningmarkt met inkomens tussen de € 30.000 en € 38.500 bruto per jaar. Den Haag stelt hiervoor de ‘Ik bouw betaalbaar Starterslening’ in. Dit is een al bestaande formule van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SvN) en de stichting Ik bouw betaalbaar. Deze regeling wordt in andere gemeenten zoals Almere, Nijmegen en Oud-Beijerland al met succes toegepast. Meer informatie over deze regeling in Almere leest u op de website 'Ik bouw betaalbaar in Almere'.

In Den Haag gaat het in eerste instantie om een proef met 35 zelfstandige kavels en een kavel voor ongeveer 30 appartementen.

Regeling geldt voor 3 locaties

In Den Haag worden speciaal voor de IBB-regeling 35 kavels aangeboden. Hiervan liggen er 12 in de wijk Moerwijk, achter de Cannenburglaan. De andere 23 kavels worden aangeboden in Ypenburg. Zij zijn onderdeel van Deelplan 20. Dit is een groter plan achter het Hofbad met in totaal 108 kavels voor zelfbewoning. Het gaat om:

  • Cannenburglaan met 12 woningen met tuin.
  • Deelplan 20 in Ypenburg met 23 woningen met tuin.
  • Petroleumhaven waarbij het gaat om 20 à 30 eenheden in een appartementencomplex op basis van een bouwgroep, of in vaktermen Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.

Inschrijving kavels

De start inschrijving van de eerste Ibb-Den Haag-kavels aan de Cannenburglaan (Moerwijk-Zuid) en de kavels type Woerd in Deelplan 20 (Ypenburg) start op 12 mei en sluit op 9 juni 2017. Daarna is de loting. Bij de verkoop hebben kavelkopers die voldoen aan de voorwaarden van de Ibb-Den Haag regeling voorrang. Daarna kunnen ook andere zelfbouwers de kavel kopen.

Meer informatie over de kavels aan de Cannenburglaan leest u op de pagina: 'Kavels Cannenburglaan'.

Meer informatie over de kavels in Deelplan 20 type Woerd leest u op de pagina: 'Kavels Ypenburg deelplan 20'.

De appartementen in Petroleumhaven gaan naar verwachting medio 2019 in verkoop.

Bouwboek

Er is ook een bouwboek met ontwerpen van huizen. Deze toont kopers welke huizen beschikbaar en haalbaar zijn. Het bouwboek bevat ontwerpen van diverse architecten/aanneemcombinaties die een complete woning voor een betaalbare prijs aanbieden. Het wordt aanbevolen om deze ontwerpen te gebruiken. Iedere deelnemer is verplicht om gebruik te maken van bouwbegeleiding.

Veelgestelde vragen

Hieronder kunt u een document downloaden met veelgestelde vragen over de IBB-regeling.

Aan de slag

Heeft u interesse? En wilt u aan de slag met uw eigen Ibb-Den Haag-kavel? Bekijk dan de volgende pagina’s met de benodigde praktische informatie:

  • Hoe werkt het?
  • Inschrijven
  • Bouwbegeleiders
  • Belangrijke voorwaarden
  • Hypotheekverstrekkers
  • De kosten
  • Bouwwoordenboek