Duurzaam bouwen

Wilt u zelf uw woning bouwen? Denk dan aan duurzaam bouwen. Een duurzame woning is comfortabel, levert direct voordeel op voor uw gezondheid en is financieel aantrekkelijk. U kunt besparen op energie- en watergebruik.

Als u een duurzame woning gaat bouwen dan investeert u in de toekomst. U kunt bij het bouwen gebruik maken van natuurlijke bouwmaterialen. Deze materialen zorgen voor minder schadelijke stoffen en een comfortabel binnenmilieu. Ook goede ventilatieroosters dragen hieraan bij.

Daarnaast kunt u vloer- en/of wandverwarming aanbrengen voor een betere verdeling van de temperatuur. Wanneer u drempelloos bouwt kunt u er ook in de toekomst blijven wonen. Ook zonnepanelen en energiezuinige installaties zorgen voor een minder hoge energierekening.
In 5 stappen een duurzame woning bouwen

Stap 1: Geld

Wonen wordt in de toekomst flink duurder. De prijs van gas en elektra zal stijgen, omdat fossiele brandstoffen opraken en de vraag wereldwijd toeneemt. In 2020 bestaat naar verwachting de helft van onze woonlasten uit energiekosten.

Duurzame woningen zijn in aanschaf meestal duurder maar in het gebruik goedkoop, omdat u geen of lagere energierekeningen heeft.
Op de website denhaag.nl/subsidies/wonen en bouwen vindt u een overzicht van subsidies.

Op energiesubsidiewijzer.nl vindt u alles over subsidies, leningen en belastingvoordelen in uw woonplaats.

Heeft u een idee over welk budget u kunt beschikken? Onderzoek dan welk concept u het meeste aanspreekt.

Stap 2: Ambitie

Sluit uw nieuwe woning niet aan op gas maar ga voor all-electric en verwarm uw huis met een warmtepomp of moderne infraroodverwarming. Of isoleer uw huis extra goed en laat het winterzonnetje binnen dan heeft u een Passiefhuis. Als u zelf alle energie opwekt met zonnepanelen dan noemen we het een Nul Op de Meter woning.

Kijk voor meer informatie op:

Nu u weet wat u belangrijk vindt maakt u het concreet.

Stap 3: Programma

Maak een moodboard van beelden en architectuur die u aanspreken. U vindt idee├źn voor het verduurzamen van uw woning op woonwijzerwinkel.nl.

Stap 4: Teamwork

Vind een architect die past bij uw ambities en ervaring heeft met uw concept.
In een duurzame woning zijn duurzame en energiezuinige installaties belangrijk. Betrek een energie-adviseur en/of de installateur in een zo vroeg mogelijk stadium bij het ontwerpproces.

Als uw optimale woning is ontworpen, uitgetekend en berekend, dan kan de aannemer aan de slag. Zoek een aannemer die ervaring heeft met uw concept. Betrek ook de aannemer in een zo vroeg mogelijk stadium bij het ontwerp.

Stap 5: Uitvoering

Let tijdens de uitvoering erop dat de duurzame maatregelen juist worden uitgevoerd.

Contact

Heeft u een vraag? Of wilt u meer advies over het duurzamer maken van uw woning? Stuur dan een email naar duurzaamwonen@denhaag.nl