Duurzaam bouwen

Wilt u zelf uw woning bouwen? Denk dan aan duurzaam bouwen. Een duurzame woning is comfortabel, levert direct voordeel op voor uw gezondheid en is financieel aantrekkelijk. U kunt besparen op energie- en watergebruik.

De toekomst is aan het duurzaam gasloos bouwen. In principe worden in Den Haag nieuwbouwlocaties niet meer op het aardgasnet aangesloten. Begin mei 2018 is zelfs definitief bekendgemaakt dat nieuwbouwwoningen per 1 juli 2018 aardgasvrij moeten zijn (wet VET: Voortgang EnergieTransitie). Het gaat hierbij om nieuwbouwwoningen waar de omgevingsvergunning na 1 juli wordt aangevraagd.

Als u een duurzame woning gaat bouwen dan investeert u in de toekomst. U kunt bij het bouwen gebruik maken van natuurlijke bouwmaterialen. Deze materialen zorgen voor minder schadelijke stoffen en een comfortabel binnenmilieu. Ook goede ventilatieroosters dragen hieraan bij.

Daarnaast kunt u vloer- en/of wandverwarming aanbrengen voor een betere verdeling van de temperatuur. Wanneer u drempelloos bouwt kunt u er ook in de toekomst blijven wonen. Ook zonnepanelen en energiezuinige installaties zorgen voor een minder hoge energierekening.
In 5 stappen een duurzame woning bouwen.

Stap 1: Geld
Wonen wordt in de toekomst flink duurder. De prijs van gas en elektra zal stijgen, omdat fossiele brandstoffen opraken en de vraag wereldwijd toeneemt. In 2020 bestaat naar verwachting de helft van onze woonlasten uit energiekosten.

Duurzame woningen zijn in aanschaf meestal duurder maar in het gebruik goedkoop, omdat u geen of lagere energierekeningen heeft. Voor een overzicht van de subsidies kunt u kijken op:

In 2018 kunt u € 25.000 extra lenen (vanaf 2019 €15.000) als uw huis een energieprestatie heeft van EPC 0 of lager. EPC 0 betekent dat uw woning evenveel energie produceert (bijvoorbeeld door zonnepanelen) als nodig is om de woning en het leidingwater te verwarmen. Niet alle banken verstrekken deze hypotheek. Laat u daarom goed informeren. Meer informatie vindt u op de website www.eigenhuis.nl.

Wanneer u duurzaam gaat bouwen of verbouwen, kunt u in aanmerking komen voor een korting op de bouwleges. Leges zijn kosten die u voor een omgevingsvergunning moet betalen. Kijk voor meer informatie op Korting op bouwleges krijgen.

Op energiesubsidiewijzer.nl vindt u alles over subsidies, leningen en belastingvoordelen in uw woonplaats.

Heeft u een idee over welk budget u kunt beschikken? Onderzoek dan welk concept u het meeste aanspreekt.

Stap 2: Ambitie

Sluit uw nieuwe woning niet aan op gas maar ga voor all-electric en verwarm uw huis met een warmtepomp of moderne infraroodverwarming. Of isoleer uw huis extra goed en laat het winterzonnetje binnen dan heeft u een Passiefhuis. Als u zelf alle energie opwekt met zonnepanelen dan noemen we het een Nul Op de Meter woning.

Kijk voor meer informatie op:

Nu u weet wat u belangrijk vindt maakt u het concreet.

Stap 3: Programma
Maak een moodboard van beelden en architectuur die u aanspreken. U vindt ideeën voor het verduurzamen van uw woning op woonwijzerwinkel.nl.

Stap 4: Teamwork
Vind een architect die past bij uw ambities en ervaring heeft met uw concept.
In een duurzame woning zijn duurzame en energiezuinige installaties belangrijk. Betrek een energie-adviseur en/of de installateur in een zo vroeg mogelijk stadium bij het ontwerpproces.

Als uw optimale woning is ontworpen, uitgetekend en berekend, dan kan de aannemer aan de slag. Zoek een aannemer die ervaring heeft met uw concept. Betrek ook de aannemer in een zo vroeg mogelijk stadium bij het ontwerp.

Stap 5: Uitvoering
Let tijdens de uitvoering erop dat de duurzame maatregelen juist worden uitgevoerd.

Voorlichtingsfilm duurzame gasloze energieneutrale woningen
Bekijk de voorlichtingsfilmpje waarbij u een goede indruk krijgt van duurzame gasloze energieneutrale nieuwbouwprojecten en kluspanden in Den Haag.
Link naar film 'Hoe bouw je een energieneutrale (klus)woning?'   

Workshop voor architecten en kopers
De zelfbouwlocatie Schapenatjesduin loopt voorop in de duurzaamheidsambitie van de gemeente Den Haag. Hier wordt gebouwd met een EPC van 0! Om de toekomstige kopers van dienst te zijn heeft de gemeente alle kopers de gelegenheid gegeven advies in te winnen bij een duurzaamheidsadviseur. Tevens is er op 15 februari een workshop gehouden voor architecten en kopers over het duurzaam bouwen van woningen. Doel was het bespreken van het brede scala aan mogelijkheden om woningen energieneutraal en duurzaam te maken.

Van deze bijeenkomst is een verslag gemaakt. Zeer leerzaam en interessant. Het verslag kunt u hieronder als bladerbarre pdf lezen.

Link naar 'Verslag Workshop Duurzaam en Energie-neutraal ontwerpen voor bouwlocatie Schapenatjesduin'

Contact
Heeft u een vraag? Of wilt u meer advies over het duurzamer maken van uw woning? Stuur dan een email naar duurzaamwonen@denhaag.nl